Brede School Bibliotheek

De Brede School Bibliotheek (BSB) is een speciale bibliotheekvestiging voor kinderen van 0 tot 12 jaar in de wijk Bangert Oosterpolder.

Brede School Bibliotheek

De BSB (Brede School Bibliotheek) is ontwikkeld door Bibliotheek Hoorn in samenwerking met de scholen in de wijk. Eén keer per 3 weken brengen alle groepen een bezoek aan de brede schoolbibliotheek (BSB) in De Kreek. Daar mogen de kinderen twee boeken uitzoeken om thuis te lezen.

Innovatieprijs
Het bijzondere van de BSB is dat de kinderen zelf de baas zijn van de bibliotheek. In groep 7 krijgen de kinderen een opleiding tot bibliotheekmedewerker. Daarna mogen ze zelfstandig aan de slag in de bieb. Ze lenen boeken uit aan alle kinderen van hun school, geven boekentips en helpen elkaar boeken uitzoeken.  In 2007 won dit idee de Innovatieprijs van de Vereniging van Openbare Bibliotheken.

Bewezen positief effect
De BSB heeft een positief effect op het leesgedrag van kinderen. Dit is de uitkomst van wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van de BSB. Kinderen die deelnemen aan de BSB lezen meer in hun vrije tijd dan kinderen van vergelijkbare scholen die niet deelnemen aan de BSB. Ook hebben zij een positievere houding ten aanzien van boeken.