Hoe ziet een dag in groep 7 eruit?
De kinderen gaan naar hun eigen tafel en beginnen met lezen. Iedere dag beginnen wij de dag met lezen volgens VNL. Alle kinderen lezen op hun eigen niveau. Het eerste half uur is het heel stil in onze klas. Bijna elke dag zijn er twee kinderen aan de beurt om bij de juf te lezen. Zij kunnen dan laten horen hoe goed het lezen al gaat. Zo wordt de leesontwikkeling van het kind goed bijgehouden.
Dan wordt het lezen afgesloten.

Op het digibord staat dan het programma voor die dag. Dit wordt kort besproken met de kinderen. Op deze manier weten de kinderen wat ze die dag moeten doen.

De meeste dagen gaan we na het lezen beginnen met rekenen. Wij werken op school met de methode Alles Telt. De kinderen krijgen een instructieles en gaan na de instructie zelfstandig aan het werk. De volgende dag krijgen ze dan een les die ze helemaal zelfstandig maken.
Tijdens het zelfstandig werken kunnen de kinderen hulp vragen aan elkaar of ze kunnen om extra uitleg vragen aan de juf. Dit doen ze door middel van een dobbelsteen. Als ze dit op een vraagteken leggen, weet de juf dat het kind een vraag heeft. Zij zal het kind dan zo snel mogelijk helpen. Ondertussen werkt het kind rustig verder met een som die het wel begrijpt.
Na rekenen hebben we meestal spelling. Spelling is een apart onderdeel bij taal. Hier maken we gebruik van de methode Taalverhaal. Regelmatig krijgen de kinderen een dictee om te kijken of ze de aangeboden woorden goed kunnen schrijven.
Om kwart over 10 stoppen we met werken en gaan we pauze houden. We eten en drinken wat en gaan daarna naar buiten. Na de pauze gaan we verder met Taal. Ook hier worden instructie lessen en zelfstandige lessen met elkaar afgewisseld. Voor Taal hebben wij de methode Taalverhaal.

Naast de vakken lezen, rekenen, taal en spelling hebben we natuurlijk ook andere vakken.
Begrijpend lezen doen wij met de actuele methode Nieuwsbegrip. Elke week krijgen de kinderen een tekst die te maken heeft met iets bijzonders van de afgelopen week. Hier leren de kinderen verschillende leesstrategieŽn mee. Dit doen we met de groepen 4 t/m 8 tegelijk. Met vier juffen kan iedereen op zijn eigen niveau meedoen aan de lessen. Sommige kinderen uit onze klas gaan dan naar groep 4, groep 5 of groep 8.

Elke week doen we ook een les van de Vreedzame school. Elke week leren we meer over hoe we met elkaar omgaan. We zijn begonnen met het maken van afspraken over hoe we het graag in onze klas willen. Daarna hebben we geleerd over conflicten en dat we conflicten zelf op kunnen lossen als we de gele pet opzetten en het stappenplan ďPraat het uitĒ gebruiken. We streven naar een win-win situatie, dat is een oplossing waar iedereen tevreden mee is. Op dit moment gaat het over dat we oor hebben voor elkaar en hebben we het o.a. over misverstanden. De Vreedzame School helpt ons erg goed om een fijne sfeer in de klas te krijgen en houden en er zitten ontzettend leuke spelletjes bij.

s Middags is het tijd voor de vakken geschiedenis (Brandaan), aardrijkskunde (Meander) en Engels (Take it easy).  Natuurlijk besteden we ook aandacht aan kinderen die jarig zijn. Nadat we hebben gezongen, mag het kind trakteren.

Lesstofaanbod groep 7

Voor rekenen maken we gebruik van de methode Alles Telt.
Instructielessen worden afgewisseld met zelfstandige lessen.
Voor een uitgebreide beschrijving wat de kinderen leren per groep kunt u op de groep van uw kind klikken.

Taal en spelling
Voor taal en spelling gebruiken wij de methode Taalverhaal.
Taal Groep 7
Spelling : Groep 7

Begrijpend lezen
Op Socrates werken de kinderen met de methode Nieuwsbegrip. Aan de hand van actuele teksten leren de kinderen verschillende leesstrategieŽn. Deze lessen worden op verschillende niveaus gegeven. De kinderen zijn door de leerkracht ingedeeld en kunnen op deze manier de les op hun eigen niveau volgen. Regelmatig krijgen de kinderen een toets om te controleren of zij de verschillende vaardigheden beheersen.
Wij zijn als school ook lid van Nieuwsbegrip XL. Op deze site kunnen de kinderen nog meer oefeningen doen met de tekst die zij in de klas hebben behandeld. Dit kan met een inlogcode op elke computer.
Op school wordt hier tijd voor ingeruimd. Als een kind wat extra moet oefenen of als een kind extra wil oefenen, kan dat dus ook thuis. Voor het oefenen kunt klikken op Nieuwsbegrip XL.

Voor geschiedenis gebruiken wij de methode Brandaan.
De thema's die dit jaar aan bod komen voor groep 7 zijn: Egypte, Het Romeinse Rijk, Het christendom, Het leven in de stad en Een nieuwe tijd. Om te zien wat er precies behandeld wordt kunt u klikken op de leerlijnen van Brandaan

Aardrijkskunde
Voor aardrijkskunde gebruiken wij de methode Meander.
De thema's die dit jaar aan bod komen voor groep 7 zijn: Onderweg, Om ons heen, Waterland, Platteland en Over de grens. Om te zien wat er precies behandeld wordt kunt u klikken op de leerlijnen van Meander

Voor rekenen maken we gebruik van de methode Alles Telt.
Instructielessen worden afgewisseld met zelfstandige lessen.
Groep 7 en groep 8

Taal en spelling
Voor taal en spelling gebruiken wij de methode Taalverhaal.
Taal Groep 7 en Groep 8
Spelling : Groep 7 en Groep 8

Begrijpend lezen
Voor het oefenen kunt klikken op Nieuwsbegrip XL.

Voor geschiedenis gebruiken wij de methode Brandaan.
De thema's die dit jaar aan bod komen voor groep 8 zijn: De gouden eeuw, De Franse tijd, Het ontstaan  van een democratie, Twee Wereldoorlogen en Opnieuw oorlog.

Aardrijkskunde
Voor aardrijkskunde gebruiken wij de methode Meander.
De thema's die dit jaar aan bod komen voor groep 8 zijn: Water, Werk en energie, De aarde beweegt, Streken en klimaten en Allemaal mensen.
Om te zien wat er precies behandeld wordt kunt u klikken op de leerlijnen van

Handige websites
Leestrainer
Deze site is gemaakt om te leren. Je kunt jezelf bijvoorbeeld voorbereiden op de Cito-toets of op de NSCCT. Je kunt allerlei vakken aanklikken. Kies zelf waar je beter in wilt worden!